Arkiv februari 2009

Archive for Februari, 2009

 

Våriga känslor!

Februari 27, 2009 at 15:37

 

Nu är det snart Mars och våren närmar sig sakta. Såg idag att snödropparna slagit ut i rabatten vid gaveln på mitt hus, även påskliljornas stjälkar har tittat upp, härligt. Vårkänslor i luften, det är som om batterierna fick en snabbladdning av dagens solstrålar.  För varje dag som nu går så kommer nya vårtecken att lysa upp vardagen. Har du sett några vårtecken eller är du för stressad för att se dem? Passa på i helgen och se dig omkring, kanske har du knoppar närmre än du tror.

 

Tänkte dela med mig av några knasiga grodor som hoppat från stressade läkare ner i patientjournalerna. Läs och begrunda. Vad kan det stå i den egna journalen mån tro?

 

1974 fick patienten en grävskopa över sig. Sedan dess ringningar i öronen.
 

Avföringen har samma färg som dörrarna på avdelning 19.
 
Använder käpp och håller sig på vägarna.
 
Aktuella mediciner: vet inte vad de heter.
 
Blöder ibland ifrån vänster näsa.
 
Bor i modern lägenhet, dock med mörk miljö i trappan.
 
Buk: Mjuk, oöm, andas fint.
 
Brunbjörnsstor resistens borttages.
 
Druckit ett glas rödvin på kvällen tillsammans med kokta hummern.
 
Detta var de patienter som blev liggande på mitt skrivbord.
 
En hel del bekymmer med sina fötter, kan inte sjunga för halsen.
 
Femårig flicka med öroninflammation två gånger årligen sedan urminnes tider.
 
Foten är lokaliserad som tidigare runt omkring foten och över hälleden.
 
Fick dock besked om att hjärtat var bra, men att hon skulle återkomma om hon blev medvetslös.
 
Gosse med rör i höger öga. Har rör i båda plastöronen.
 
Gift med en 7 veckor gammal son.
 
Går nu med stel rygg och huvudet ner i marken.
 
Hon beskriver huvudvärken som spännande.
 
Har börjat få blodiga små matskedar i avföringen upp till 15 gånger per dag.
 
Har ramlat två gånger utan att slå sig speciellt mycket på toaletten.
 
Har fått champinjoner mellan tårna.
 
Har varit och fjällvandrat. Nedkom med helikopter igår.
 
Har huvudvärk i huvudet.
 

 

Hjärnfunderingar

Februari 11, 2009 at 15:37

 

Jag läser just nu en hel del om hjärnan och det är helt fantastiskt hur lite av den som vi använder och hur komplex den är. Forskarna har svårt att begripa sig på hur den helt fungerar. Det är jätte intressant och kul att läsa om en sån viktig del i vår kropp. Den styr alla våra rörelser utan att vi faktiskt behöver tänka på att till exempel lyfta höger hand, den bara gör det. Sen om vi blundar så skärper vi vår hörsel, då vi inte blir störda av alla bildintryck omkring oss. Vi kan inte stänga av våra öron så att allt blir helt tyst. Att väja att inte lyssna är en helt annan sak ;-).

Ju mer jag läser ju mer faschinerad blir jag av detta organ. Det har nyligen kommit en rapport som jag delar med mig av i föregående inlägg. Det som jag tycker är jätte häftigt, ja jag hittar inget bättre ord, är att vi faktiskt kan “välja” vad vi ska tänka. Det finns något som heter spegelneuroner. Kanske har du hört att man blir som de man umgås med, det ligger faktiskt något i det. Om man många negativa personer omkring sig så smittar det, likaväl om du har många positiva människor i din närhet.  

Minst 80 procent av våra tankar är sånt som vi tänkt förut, inte särskilt uppmuntrande att höra. Vi använder en mycket liten del av hjärnans kapacitet.

Det gå att tänka om och lära in nytt betende. Det går inte på en dag, men att bestämma sig för att nu får det vara nog och bli medveten om när de negativa tankarna dyker upp. Då kan man sopa bort dem och “säga”att dig vill jag inte ha här och lägga in nåt positivt i stället. Fokusera på det ljusa, glada och positiva och inte lägga krut på det negativa. Om det är något som du kan påverka, så försvinner det fortare om du tar itu med det så fort som möjligt eller väljer att låta det bero och vara nöjd med det beslut du tagit. Vi har alltid ett val, att inte välja är också ett val, oftast det sämsta valet.

 Jag kommer att återkomma till detta ämne då jag tycker att det är så spännande.

Om du har tid så titta gärna igenom något eller några länkar. Rekomenderar de från Patch Adams, med Robin Wiliams varmt. Se gärna hela filmen om du har möjlighet. Den bygger på en sann historia. Finns intervjuer med den riktiga Patch Adams på Youtube.

Det här var allt för nu.

Glada hälsningar

Anki

 

 

Tankar påverkar hjärnans biokemi

Februari 10, 2009 at 15:37 ·

 

Artikel från TT Nyhetskanalen.se

 

 

Den som tränar sig får bättre minneskapacitet och större koncentrationsförmåga. Nu vet forskare varför: Träningen påverkar hjärnans biokemi, förmodligen på ganska lång sikt.

 

Publicerad 5 feb 2009 22:47

- Kognitiv träning och tankar påverkar dopaminsystemet. Och det betyder nog att förändringar i dopaminsystemet har någonting med träning att göra, men vi kan inte riktigt se mekanismerna, varför det händer, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI).

 

Manshjärnor

Han och hans forskarkollegor har studerat hjärnorna hos 13 friska försökspersoner, alla män, 20—28 år, med så kallad PET-kamera (positronemissionstomografi). Tekniken gör det möjligt att se tredimensionella bilder av olika signalsubstansers rörelser i hjärnan.

 

Träna minnet

Försökspersonerna fick träna sitt arbetsminne, det som är aktivt när man håller siffrorna i en kod eller ett telefonnummer i huvudet, varje dag i fem veckor enligt ett visst datorbaserat program, som säljs av KI:s riskkapitalbolag Cogmed där Klingberg är delägare. Hjärnorna undersöktes före och efter träningen, och bilderna jämfördes med varandra.

 

Ökad kapacitet

Resultatet, som forskarna redovisar i kommande nummer av vetenskapstidskriften Science, visar att arbetsminnets kapacitet ökade med träningen, vilket var helt väntat. Men forskarna kunde också se att träningen hade förbättrat hjärnans förmåga att binda signalsubstansen dopamin, som är en nyckelspelare i flera av hjärnans funktioner.

 

Adhd

Resultaten är intressanta inte minst för alla med exempelvis schizofreni eller adhd, tillstånd där arbetsminnets förmåga är sänkt och där dopaminsystemet förmodligen är inblandat i problemen. Effekterna av minnesträning varar ganska länge, har tidigare studier på barn med adhd visat.
- Det finns en individuell variation men hos en 80 procent sitter effekterna i ett halvår, ett år åtminstone. Kanske längre, säger Klingberg.

 

TT- Nyhetskanalen.se

 

Barntankar

Februari 6, 2009 at 15:37

 

Barntankar

 

    Här kommer lite som kanske får dina mungipor att höjas mot skyn…

 

  I Sverige har vi nästan inga slavar längre. De få som finns är lärare.  Anton, 6 år.

 

 Jag är bästis med en invandrare, men jag tror inte att han vet att han är invandrare. Jag har i alla fall inte sagt något. Samuel, 7 år.  

 

På Sveriges nationaldag släpper de ut kungen från Skansen. Han vinkar tillmänniskorna och tycker det är roligt att få se sig omkring. Lissi, 6 år.

 

 Mamma säger att jag är svartsjuk på Simon, men det är inte sant. Det är barahelt vanligt hat. Ingrid, 8 år. 

 

Skillnaden på könsorganen blir mindre och mindre på grund avjämställdhetslagen.   Merete, 9 år. 

 

Jag tycker att sagor är fina, för då sitter mamma still en liten stund.   Line Marie, 8 år. 

 

Min mamma säger att jag går henne på nerverna fast jag står alldeles stilla.   Sigurd, 6 år.

 

 Min pappa vill att vi ska gå med i EU. Det vill inte min mamma. Men det bliralltid som min pappa vill.    Christina, 7 år. 

 

Min mamma bara jobbar och jobbar för att tjäna pengar till mat, ändå är jagnästan aldrig hungrig.    Matilda, 6 år.

 

 Jag kanske ska bli bög, för jag tycker inte så mycket om flickor.   Henrik, 8 år. 

 

Det är väldigt många som vill avliva hela kungahuset.    Marie, 8 år. 

På många sätt liknar politiker vanliga människor. Det är för att man inteska genomskåda dem.   Hilde, 10 år.

 

 Förr i tiden visste inte mannen var barnen var eller var de kom från. På fars dag firar man att han har förstått det.    Nina, 7 år. 

I USA måste du betala för att bli sjuk. Markus, 8 år. 

 

Det är utslitna, magra människor som röstar på socialdemokraterna.     Peder, 7 år. 

 

Och den mest tänkvärda: 

Det är inte så farligt om man har olika färg på huden. Det viktiga är att man har samma färg på hjärtat. I sabell, 7 år.

 

 

 

Hoppas att du får en fortsatt glad dag.

/Anki

 

Dagens reflektioner

Februari 2, 2009 at 15:37

 

Huvudet arbetar bra när fötterna rör sig framåt. På dagens promenad, förutom solens härliga strålar och fåglarnas sköna kvittrande så såg jag en mormor med sitt lilla barnbarn i en pulka. Inte mycket snö, men den gamla damen drog pulkan, ibland hördes gruset under och de båda skrattade gott. Såg sen några vänner som kramades adjö och kom och tänka på något som hände mig inne i stan för ett tag sen. Jag och några vänner hade varit och fikat, vi skulle skiljas åt och kramades som vi alltid gör. Då kom det en busschaufför gåendes och sa: Jasså här delas det ut kramar, och tittade på mig. Njaej, svarade jag. Nähä, vad tråkigt, sa han. Sen så sa jag: Jo, det är väl klart att du ska få en kram. Han blev så himla glad och hans kollega fick också en. Det gjordes en undersökning förra året om att vi svenskar kramas mycket jämfört med andra européer, men för lite ändå som det verkar. Det är så lätt att göra någon glad och det är inte farligt. Nu menar jag inte att du ska krama alla du ser, men det kan verkligen uppskattas.

 

Annat som jag tänkte på var att ofta går vi ju samma väg varje dag, ser ingenting egentligen.

 

Idag ”kände” jag någon som iakttog mig på stigen jag gick, det var en koltrast som satt i busken och hade burrat upp sig, den var vacker. Vi tittade på varandra en stund. Jag sa hej på dig och den satt kvar. Det är härligt att vara i naturen, en liten fågel kan vara den som laddar om ditt batteri.

 

Tänkte slutligen dela med mig av något konst-igt som jag fått i min privata box. Allt är inte vad det synes. Se fler liknande saker under länkar.

 

Önskar dig en fortsatt trevlig dag och kväll.

 

Glad hälsning

Anki

Etiketter: arkiv februari 2009

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln