Inlärning & rörelse

Det är inte bra att sitta still för länge Det är inte bra att sitta still för länge

I går skrev jag om att Finland är det lyckligaste landet enligt World Happiness Report. De här även en av de bästa skolorna i världen. Eleverna har i genomsnitt höga betyg i skolan. De har nästan inga läxor och mycket rörelse igår i skoldagen. De har ordentliga raster där barnen får springa av sig, röra sig och leka. De menar att om man rör sig så fastnar kunskaperna bättre eftersom hjärnan tränas och får syre och blodtillförsel. Forskning visar att vi lär oss bättre om vi har roligt och mår bra medan vi lär oss nya saker.  Rörelser skickar fler signaler till hjärnan som gör oss piggare och det det ökar koncentrationen. Bensträckare gärna ett par gånger i timman, stå eller gå. Ökar även motoriken och balansen. Kordination och balans gör oss mer koncentrerade. Rörelse är bra för minne och lärande. Se mer.

Jag kan bara gå till mig själv. När jag frilansade som skådespelare så gick jag långa promenader för att få in texten, rörelserna gjorde att jag lättare tog in texten. Jag gör samma sak idag när jag ska lära in ny text inför nya föreläsningar mm. I dag är det nog extra viktigt med rörelser då barnen sitter mer på sin fritid än vad de gjorde när jag växte upp på sjuttio- och åttiotalet. Varför inte införa mer rörelser i skolundervisningen även här i Sverige? Det görs i fler länder än Finland.
Se
klipp
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln