Barnen har rätt till en trygg midsommar

Foto: Anki Lindström Foto: Anki Lindström

Så här i midsommartider vill vi ju bara tänka på det underbara med traditioner, god mat, gemenskap och glädje. Men det finns en baksida.

Precis som vid jul och andra högtider är det för många barn en mardröm med vuxna som dricker, blir fulla och obehagliga. Många vuxna går i försvar och hävdar att alkohol är en viktig del av firandet och till och med livet. Alkohol förändrar vårt beteende även om vi inte vill tro det, alla blir inte våldsamma men kan ändå bete sig annorlunda och obehagligt med barns ögon sett redan efter två glas vin. Handen på hjärtat är inte dina barns trygghet och välmående viktigare än att du får alkohol innanför västen, du kanske blir berusad och beter dig som en främling?

 

Jag minns tyvärr dessa obehagsskänslor från min barndom alltför väl och det är t om vardag för många barn, inte minst nu i midsommar och semestertider. Tänk på barnen i första hand innan du höjer ditt glas och det finns barn i närheten. Man kan absolut ha roligt utan alkohol och berusning, det är umgänget som är det viktigaste. Minst 400 000 barn lever i en familj med mycket alkoholdrickande i vardagen. Barndomen borde få vara trygg för alla.

Var rädda om varandra <3

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln