Intervju om att starta eget
 

Anki Lindström var inne på Arbetsförmedlingen då och då som frilansande skådespelare. Att leta skådespelarjobb skulle dock inte bli det enda hon gjorde där. En dag insåg hon att hon ville göra något annat, frilansandet orkade hon inte med längre.
Denna insikt ledde Anki in på funderingar på vad hon skulle göra istället. Vad kan jag? Vad är jag bra på? Med hjälp från vänner kom hon snabbt fram till att massera är något hon kan. Hon fortsatte på den linjen och gick en helgkurs på Axelssons. Efter att ha fått en wow-upplevelse där, att detta var något hon ville göra, gick hon en utbildning i friskvårdsmassage. Hon ägnade sedan tid åt vad hon mer skulle kunna erbjuda, och kom fram till att utvecklingen hon sett hos teaterelever var inspirerande. Sen var det dags att gå till Arbetsförmedlingen.

Upplevelsen skulle denna gång inte bli särskilt positiv. Anki möttes av suckar och stön, människor som inte lyssnade på henne och kommentaren "Skådespelare kan inte starta eget". Eftersom detta var personalens reaktioner bad hon om att få prata med chefen, en historia som inte gav ett bättre resultat. Precis som många andra från den förmedlingen bytte hon till en annan. Där fick hon prata med någon som lyssnade och hjälpte henne komma igång.

I början av företagarresan gick det förhållandevis bra. Efter att hon fick starta-eget-bidrag kom massageuppdragen ganska snabbt. Hon valde att hålla verksamheten på en smal linje, inte syssla med för mycket samtidigt. Allt eftersom tiden gick vågade hon bredda sig mer och mer. Idag är hon även författare till ljudboken "Skratta dig gladare och friskare".
Anki fick höra en del från släkt och vänner om eget företagande i början av processen. "Det kan du inte. Det är farligt. Du måste ha pengar." Idag känner hon att det finns mycket som är så bra med det. Hon har friheten att bestämma över sig själv. Det är mycket att göra, mycket roligt att göra. Ingen arbetsgivare eller kollega kan säga åt henne att hon inte kan, det avgör hon själv. Detta har gett henne en större värld eftersom ingen begränsar. Anki säger själv att det är det bästa hon gjort. Det är mycket upp och ned, även om det är mest uppåt. Det är kul att gå till jobbet - varje dag. Att få se andra växa ger drivkraft.
Under åren som egenföretagare har hon lärt sig en hel del:
Tänk igenom vad du vill, vad du brinner för, och släpp tankarna på vad som kan ge dig pengar.

Researchs om att driva eget. Våga välja människor utanför din närmsta vänkrets för att få en mer professionell bild.

Våga lita på magkänslan, och dig själv. Det finns många som pratar om saker de egentligen inte har en aning om.

Om du har många bra delar för ditt företagande - ta en i taget. Detta gör att dina kunder kan känna större förtroende för dig och dina tjänster/produkter.

Ha en hemsida, och strukturera den på ett bra sätt!

Till de som jobbar hemifrån har hon också något att säga:
Sitt vid skrivbordet, låt bli soffan.

Ta en promenad på morgonen. När du är tillbaka igen är du på jobbet.

Våga avbryta och samla energi på annat håll!