Nu har jag  fått min första krönika publicerad 28/2-2014
Glädje och framgång på jobbet för företagare

Glädje ger framgång på jobbet
 

Det finns flera anledningar att många startar företag, men en gemensam nämnare är nog glädje. Glädje att få styra sitt eget jobb och fritid med ett arbete som vi brinner för. Utan glädje är det inte värt någonting. Att vara egen företagare kräver ofta fler arbetstimmar än att vara anställd, men det ger ofta mer tillbaka.
Det är viktigt att ha roligt på jobbet vad vi än gör. Jag har träffat lokalvårdare som älskar att gå till jobbet. Det beror inte på att de gillar att städa, utan att de har så härliga arbetskamrater.

Många egenföretagare arbetar ensamma i sin vrå. En del arbetar hemma, andra har hyrt kontorsplats. Det är viktigt att träffa andra och då är det bra att ta en lunch eller fika med någon likasinnad då och då. Det är i mötet med andra som vi skrattar och nya idéer föds, och alla måste vi ju äta.

Om vi känner glädje på jobbet så smittar det av sig till andra och vi är ju vårt eget varumärke. Så om du är glad så blir du även en mer tilldragande person att arbeta med. Ingen vill ju anlita en sur och bitter person, även om den är kompetent.
Det kan ju hända att vi jobbar lite för mycket i perioder och glömmer bort oss själva. Att hinna njuta av familj, vänner och fritid är viktigt. Att ta sig tid att göra andra saker som vi mår bra av. Jag brukar även boka in en egen dag varje månad där jag bara gör det som faller mig in och inte har med arbete att göra. Att låta barnasinnet få finnas med är bra för kreativiteten och när vi skrattar blir vi mer kreativa och mer avslappnade.

Glädje smittar, har du skrattat med en främling så känns det som ni känner varandra. Glädje och skratt är vägen till nya kontakter och jobb. Jag läste om en vd för längesen som sa att han inte köper ett företag om det inte är ett positivt arbetsklimat och personalen inte kan skratta. Han visste att glädje ger framgång för företaget. Så har du anställda är det bra om du gör det där lite extra då och då, det behöver inte kosta så mycket. Att de känner sig uppskattade skapar också glädje och smittar ut till kunderna.

Så i slutändan så får du fler uppdrag om du är glad och det skapar ju mer glädje. Så glöm inte bort dig själv och ha roligt både på jobbet och på fritiden. Det ger positiva ringar på hela livet. Det handlar inte om att gå omkring att gapskratta hela dagarna utan att försöka må så bra som möjligt varje dag.
Forskning visar att skratt och glädje påverkar vår hälsa positivt. Till exempel så sätter skrattet igång endorfinerna i kroppen som gör oss piggare. Det minskar smärta och gör oss mer avslappnade, vilket leder till att vi sover bättre. En arbetsplats som har en positiv anda har färre sjukdagar bland sina anställda, samt att de är mer lönsamma för företaget, det är också bevisat.

Det finns mycket att tjäna på att både chefer och personal mår bra på jobbet.
Det är oftast de små sakerna i vardagen som ger guldkant på arbetet och i livet.

Anki Lindström
Glädjelivsinspiratör
föreläsare mm
Contingo