Ett stort tack till Lisas Textbyrå för den fina artikeln.

Skratta på jobbet - det skapar relationer!

Låt skrattet bli en bra start på dagen! Anki Lindström, Contingo, är skrattinspiratören som motiverar till leenden och skratt bland anställda och företagsledare. Enligt Anki har skrattet en uppiggande men också avslappnande effekt.
- Ju tuffare jobb du har desto viktigare är det att skratta mellan varven, säger Anki Lindström, initiativtagare till Contingo.

Anki Lindström startade företaget Contingo 2005. I botten är hon skådespelare, skrattinspiratör och föreläsare. Hon utbildar bland annat i hur viktigt det är att skratta och le på en arbetsplats och vad som krävs för att människor ska hitta till skrattet i vardagen. Men hon är väl medveten om att hon möter människor i olika livssituationer som för tillfället inte har så nära till skrattet.
- Målet är inte att folk ska gå runt och skratta hela dagarna. Tanken är att hitta de vägar som leder fram till skrattet och glädjen i vardagen. Jag ger tips som handlar om hur viktigt det är att umgås med människor man tycker om, bjuda på det som man för stunden tycker är roligt själv och vikten av att bjuda på sig lite, säger Anki.


Anki upptäckte hur stort behov vi har av att skratta när hon som frilansande skådespelare fick i uppdrag att få folk att skratta i den offentliga miljön. Tillsammans med några andra skådespelare gick de ner i tunnelbanan iklädda röda overaller och med en tidning under armen - i syfte att locka fram skratt.
- När vi satt i tunnelbanan och skrattade åt det vi läste i tidningen fick det en enorm effekt på folk runt omkring. De började också skratta och le och började kommunicera, säger hon. De ville också veta vad det var som var så kul!

Anki berättar att skrattet är ett sätt att lära känna varandra. Skrattet river barriärer, får spänningar att släppa och kan göra oss friskare.
- Skratt frisätter endorfiner som får oss avslappnade och kan till och med göra så att vi sover bättre och håller oss friska.
Det är vanligt med skrattövningar på arbetsplatser i Indien berättar hon. Enligt Anki blir det vanligare och vanligare även på arbetsplatser i Europa som försöker höja stämningen och förbättra relationerna med hjälp av skrattinspiratörer.
- När jag blir uppringd beskriver företag ofta att de har ”dålig stämning” eller för ”höga barriärer” mellan de anställda. De säger att det liksom inte släpper riktigt, säger Anki.


Anki har just avslutat ett uppdrag för Gävleborgs landsting där hon bjudits in som en av många föreläsare. Konferensen pågick under tre halvdagar och med flera 35-minuterspass som pågick samtidigt. Varje föreläsning med Anki lockade 300-400 deltagare vilket visade på behovet av att inspireras till skratt och glädje på jobbet.
- Mina föreläsningar börjar med att jag berättar lite teori om skratt, hur viktigt det är att skratta och hur man genom skratt kan skapa relationer. Jag pratar också om vad ett leende kan göra. Ett leende kan t.ex. göra att folk vågar bjuda på sig lite, fortsätter hon. Mina föreläsningar innehåller många skrattövningar, cirka halva tiden är konkreta övningar.
Gävleborgs landsting var mycket nöjda med Anki och ska framöver jobba på att hålla skrattet i gång på arbetsplatsen.
- Det är bra om någon kollega kan dra igång det mellan varven. Men tanken är inte att schemalägga skrattet utan att inspirera till att våga bjuda på sig själv och dela med sig av det som är roligt, avslutar hon.

Anki Lindström driver i dag Contingo som betyder hända och beröra på latin. Hon håller också föreläsningar på ämnen som Våga tala och Kreativt skrivande. På hennes hemsida www.contingo.nu finns en ljudbok som heter Skratta dig gladare och friskare och som kan beställas via hemsidan!

Lisas textbyrå 2016